You Tube
Koszyki Rozrostowe
Tradycyjne koszyki z rattanu nie mają sobie równych w procesie garowania! Wykonane z organicznego materiału, umożliwiają optymalne prowadzenie ciasta na chleb. Rattanowe drewno o specjalnej strukturze włókien izoluje ciepło ciasta i absorbuje wilgoć z powierzchni, które dotykają ścianek koszyka. W ten sposób odpowiednio reguluje proces rozrostu, tak aby uzyskać drobne i równomierne pory miąższu oraz chrupiącą skórkę.
Tradycyjne i ekologiczne piekarnie w szczególności chwalą sobie foremki z rattanu, ponieważ wykonane są w 100% z naturalnego materiału. Stosowane są również od dziesiątek lat z sukcesem w zakładach o produkcji w pełni zautomatyzowanej.
Wejdź na stronę HERBERT BIRNBAUM aby dowiedzieć się więcej.
Zapisz nazwę modelu który cię interesuje, na stronie producenta znajdziesz setki różnych możliwych produktów, do każdego rodzaju wypieku. Wyślij nam wybrane modele produktów wraz z ilością poprzez formularz kontaktowy i wkrótce dostaniesz wycenę oraz czas realizacji.
Pręty rattanowe pozyskuje się z pnia palmy Calamus rotang. Całe pędy tej rośliny jak również jej elastyczna skórka wykorzystywane są w produkcji wszelkiego rodzaju wyplatanych koszy i mebli (przede wszystkim foteli, krzeseł i sof). Bardziej miękkie wnętrze pędów stosuje się od ponad stu lat w produkcji koszyków rozrostowych dla piekarni. Foremki z tego elastycznego materiału zastąpiły na początku XX-go wieku tradycyjne kosze ze słomy.
Rattanowe koszyki do garowania firmy Herbert Birnbaum kontrolowane są regularnie co pięć lat pod względem bezpieczeństwa i higieny przez laboratoria DGUV-Test oddziału „Żywność i opakowania”. Badania te potwierdzają wysoką jakość naszych produktów, odpowiadającą wymogom stawianym przez DGUV-Test wobec maszyn do produkcji żywności i higieny. Z naszymi koszykami łatwo spełnić warunki konceptu higieny w Państwa piekarni.
Nasze koszyki z rattanu przeznaczone są wyłącznie do garowania.
Wszystkie foremki z rattanu firmy Herbert Birnbaum można bez problemu czyścić, a tym samym przedłużyć ich żywotność. Dzięki zastosowaniu naszych zaleceń, zapobiegniecie Państwo pojawieniu się pleśni w warstwie mąki w koszyku lub we włóknach rattanu.
Przed pierwszym użyciem należy spryskać wnętrze koszyka wodą. Przed włożeniem porcji ciasta należy równomiernie oprószyć koszyk niewielką ilością mąki.
W odstępie 3-4 tygodni należy ręcznie wyszczotkować resztki mąki i ciasta z koszyka. Następnie polecamy wypiec koszyki w piecu przez około 20 min. w temperaturze 120° - 140°C dodając pary wodnej. Inny sposób to umycie foremki w zmywarce na krótkim programie w temperaturze max. 40° C bez dodatku środków chemicznych. Po myciu, koszyki należy koniecznie przesuszyć w piecu już bez dodatku pary.
Co pół roku polecamy dokładnie umyć koszyki ręcznie w letniej wodzie bez detergentów, przy użyciu miękkiej szczotki i następnie przesuszyć je w piecu. Po ostygnięciu koszyków należy odświeżyć cienką warstwę ochronną wnętrza stosując olej bez enzymów w sprayu.
Wskazówka: po zakończeniu pracy koszyki powinny przeschnąć do czasu następnego użycia. Zalecamy rozstawić je pojedynczo na wózkach do garowania lub przesuszyć 5 min. w piecu w temperaturze około 160° C. Wtedy można sztaplować koszyki bez ryzyka pleśni.
Firma Herbert Birnbaum oferuje największy wybór wysokiej jakości koszyków na rynku. W ofercie posiada liczne typy, kształty i wymiary, które są dostępne w krótkim czasie, tak samo jak produkty o indywidualnych cechach.
Zapewniamy Państwu szybką realizację zamówień i najlepszą, rzemieślniczą jakość „ Made in Germany”. Oryginalne foremki z rattanu firmy Herbert Birnbaum oznakowane są na spodzie wypalonym logo firmy. Jeśli macie Państwo pytania co do naszych produktów, chętnie doradzimy w oparciu o doświadczenie pięciu generacji.
Na wszystkie zapytania odpowiadamy zwykle w ciągu 24h!
Jeśli sprawa nie może czekać, zadzwoń pod numer 505792986
Help4Bakery
Formularz
kontaktowy
Informacje
Dowiedz się więcej
Oferta
Zobacz czym się zajmujemy
Help4Bakery
Kontakt