Help4Bakery
Kontakt
Oferta
Zobacz czym się zajmujemy
Informacje
Dowiedz się więcej
Prasa branżowa
Zobacz rozmowę z Help4Bakery opublikowany w prasie branżowej.
Formularz
kontaktowy
Help4Bakery
Na wszystkie zapytania odpowiadamy w ciągu 24h!
Aktualności
Sprawdź co u nas
Masz pytania? Zadzwoń
Sytuacja na rynku zbóż się zaostrza, wojna na Ukrainie oraz wcześniejsze problemy z dostępnością ziaren spowodowały duże podwyżki cen mąki.
Dawniej, jeśli zabrakło mąki, piekarz zwyczajnie nie mógł nic upiec. Ale dzisiaj jest inaczej, brak surowca może być powodem do kreatywności. Oczywiście nie można zamienić 100% wolumenu sprzedaży pieczywa pszennego i pszenno-żytniego na kukurydziane, owsiane, czy z płaskurki. Ale w przypadku niedoborów surowca można próbować kreować nowe rozwiązania, w zależności od tego jaki surowiec jest aktualnie dostępny. Oczywiście dużo łatwiej jest zmieniać asortyment małym, rzemieślniczym piekarniom niż wielkim zakładom, które podpisały kontrakty, posiadają systemy informatyczne, zapasy opakowań, linie technologiczne, itp.
Więc w sytuacji niedoborów mąki i znacznych podwyżek cen, w dużo lepszej sytuacji znajdą się małe zakłady z kreatywną załogą i własnym sklepem, gdzie klient doceni nowe wyroby, zapłaci więcej za dobry produkt i właściciel będzie w stanie szybko zareagować i sporządzić nowe receptury. Piekarze, musicie być przygotowani na scenariusze braku surowca, już dochodzą sygnały z rynku o braku mąki chlebowej i ewentualnej reglamentacji - jak za dawnych czasów. To czas na przygotowanie i wykorzystanie takiej ewentualnej problematycznej sytuacji na swoją korzyść.
You Tube