You Tube
Jak opanować składy, alergeny...
Jest kilka opcji.
1. Nauczyć się wszystkiego i spróbować osobiście zmierzyć się z tą materią - droga długa i wyboista, zajmie dużo cennego czasu.
2. Zatrudnić specjalistę technologa i zlecić mu to zadanie - prościej, pod warunkiem że prowadzisz dość duży zakład aby utrzymać etat technologa.
3. Kupić program ułatwiający wykonywanie tego zadania - już łatwiej, ale oprócz kosztu programu, musisz poświęcić jednak sporo czasu na naukę i prawidłowe wprowadzanie danych - swojego cennego czasu!
4. Zlecić to firmie zewnętrznej - np help4bakery :) - to koszt jednorazowy i oszczędność czasu. Wykonanie składów jeśli spróbujesz tego samemu, okaże się dość trudne z uwagi na czynniki ludzkie itp.
Pozornie proste zadanie wiąże się z odpowiedzialnością, która spada na osobę wykonującą składy. Biorę odpowiedzialność przed służbami sanitarnymi, inspekcją handlową, IJHARS w zakresie wykonanej pracy. Jeśli podczas pracy okaże się że składy niezbyt dobrze wyglądają "dla konsumenta" od razu możemy rozmawiać na temat poprawy technologii i receptury.
Składy, alergeny
wartości odżywcze i kalkulacje
Aktualne przepisy dotyczące obowiązku znakowania żywności zgodnie z Rozporządzeniem PE i RUE nr 1169/11 nie dają nam wyboru i wszyscy producenci żywności są zobowiązani do:
- wykonania składów surowcowych swoich wyrobów, zgodnie z wytycznymi,
- wykazania wszystkich alergenów określonych w rozporządzeniu,
- określeniu ilości składników użytych do produkcji i użytych w nazwie produktu,
- określeniu daty minimalnej trwałości produktów,
- sporządzenie tabeli wartości odżywczych produktów zapakowanych.
Zobacz portfolio
Masz pytania? Zadzwoń
Aktualności
Sprawdź co u nas
Na wszystkie zapytania odpowiadamy w ciągu 24h!
Help4Bakery
Formularz
kontaktowy
Informacje
Dowiedz się więcej
Oferta
Zobacz czym się zajmujemy
Help4Bakery
Kontakt